bixbi bamboe.nl
Bel 06-15370400

F.A.Q.

Wij hebben getracht onderstaand een aantal veel voorkomende vragen direct te beantwoorden zodat u ons niet hoeft te bellen of te mailen voor de antwoorden. Mist u hierin nog iets? Laat het ons graag weten dan kunnen wij beoordelen om eventueel deze vraag toe te voegen in onderstaande lijst.

Is bamboe een houtsoort?
Nee bamboe is een grassoort ofwel graminae wat verhout in een tijdsbestek van 5 tot 6 jaar. Qua samenstelling en eigenschappen kun je bamboe echter wel het best vergelijken met houtachtigen.
Waarom zou ik voor bamboe kiezen?
Voornamelijk vanwege 1 of meer van de volgende 4 punten, nl:

 • bamboe is mooi.
 • bamboe is “iets anders” dan de “ge-eikte” materialen
 • bamboe is functioneel. Heel hard, stabiel, hoge flexibiliteit, hoge drukbelasting,
 • bamboe is duurzaam, je draag bij aan een beter milieu. Ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk
Waarom is bamboe zo duurzaam?
Bijvoorbeeld vanwege de onderstaande argumente

 • Onze producten van bamboe hebben een langere levensduur dan de tijd die nodig is om bamboe te laten groeien en er een product van te maken.
 • Bamboe is een gras, geen boom wordt gekapt; 100% Treefree
 • Bamboe groeit heel snel
 • Bamboe levert een hoge output per m3 land. (veel stammen per m3 en kleine tussenafstand tussen de stammen)
 • Bamboe is bij toepassing in Nederland CO2-neutraal volgens een studie van TU Delft. Het transport uit Azie, water- en energiegebruik zijn in deze studie inbegrepen.
Kun je bamboe traptreden gebruiken voor traprenovatie? 
Ja, de zogeheten overzettreden laten zich eenvoudig verwerken op een bestaande trap
Welke eisen worden er gesteld aan bamboe trappen in utiliteitsbouw / openbare gebouwen volgens het bouwbesluit? 
 • brandweerstand: NEN-EN13501-2
 • brandvoortplanting NEN-EN13501-1
 • mechanische sterkte qua belasting, stabiliteit en stijfheid NEN-EN1991-1-1

In vluchtroutes moet de trap ten minste 30 minuten brandwerend zijn eer deze bezwijkt, in die gevallen dat de vluchtroute en de ruimte onder de trap zich in verschillende brandcompartimenten bevinden. Bamboe moet minimaal voldoen aan klasse DflS1. CWFT volgens productnorm: bamboe voldoet gezien haar soortelijk gewicht aan deze gestelde eis.

Is Bixbi bamboe leverbaar met KOMO-certificaat? 
Nee vooralsnog hebben wij geen Komo certificaat op bamboe traptreden maar wij volgen wel de richtlijnen volgens de BGR voor houten trappen en eisen volgens het bouwbesluit 2012.
Zijn er bamboe traptreden voor allerlei type trappen? 
Ja, het maakt niet uit wat voor type trap u heeft, bamboe kan op elke trap worden toegepast. De meest voorkomende trappen zijn de rechte steekrappen, kwartslag of dubbelkwarttrappen, spiltrappen en wenteltrappen.
Zijn bamboe traptreden glad of zijn er mogelijkheden? 
Ja, het maakt niet uit wat voor type trap u heeft, bamboe kan op elke trap worden toegepast. De meest voorkomende trappen zijn de rechte steekrappen, kwartslag of dubbelkwarttrappen, spiltrappen en wenteltrappen.
Mijn trap is niet standaard kan bamboe hierin toch een oplossing bieden?
Jazeker, de standaard bamboetraptreden welke u online kunt aanschaffen zullen voor u waarschijnlijk gezien de afmeting niet passsen maar wij kunnen daarnaast ook opmaat voor u een oplossing bedenken.
Kan ik zelf bamboe traptreden plaatsen of is dit voorbehouden aan professionele vakmensen?
Bamboe overzettreden kunnen vrij eenvoudig zelf worden verzaagd en geïnstalleerd. U ontvangt hiervoor van ons als het ware een DHZ-pakket inclusief hulpmiddelen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. De professional daarentegen is veelal vakkundiger op dit gebied en zal sneller de trap kunnen bekleden. Verantwoordelijkheid ligt dan in zijn/haar handen.  Indien u de trap of traptrede wilt laten installeren kunnen wij u in kontakt brengen met gerenommeerde monteurs.
Hoe onderhoud ik een bamboe trap?
Afhankelijk van de gekozen afwerking. Stofzuigen met een zogeheten “parketborstel”opzetstuk, afnemen met lichtvochtige dweil en afhankelijk van afwerking:

 • lak via polish reiniger en cleaner
 • oliewas via zeep en onderhoudsolie
Wat zijn de voor- en nadelen van bamboe? 
Voordelen:

 • Gecomprimeerd massief bamboe is enorm hard.
 • Bamboe heeft een ‘woodlook’ uitstraling. In bepaalde gevallen herkent men het karakteristieke van het echte bamboe; in andere gevallen heeft bamboe het uiterlijk van hout en zou het omschreven kunnen worden als 1 van de vele hardhoutsoorten qua uiterlijk en tekening. Bamboe is wel duurzaam.
 • Bamboe is net als andere houtachtige materialen een sfeermaker in het interieur. Het geeft een trap een ‘warme’ uitstraling ten opzichte van bijvoorbeeld uitsluitend staal of beton toe te passen op een trap. Overigens ontstaat door de combinatie met deze materialen een mooie designtrap.
 • Bamboe is voor traptreden een ECHT milieuvriendelijk alternatief voor hardhout.

Nadelen:

 • Wij kunnen ze niet direct benoemen maar ze zullen er gerust zijn. Wij horen de nadelen graag uit de praktijk dus als u zelf ervaring heeft met bamboe als traptreden en nadelen hieraan ondervindt, schroom dan niet dit ons kenbaar te maken dan kunnen wij dit hier meenemen en deze vraag van beide kanten belichten.